Landslagsutøvere

Aenean lacinia bibendum nulla sed consectetur. Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit.

Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Sed posuere consectetur est at lobortis. Morbi leo risus, porta ac consectetur ac, vestibulum at eros.


www.fil-luge.org

Informasjon om internasjonale resultater, terminlister, regelverk,
 videor og bilder - sjekk ut FIL sine websider.


Fakta:

Kunstbaneaking er den grenen i en kunstbane som har høyest gjennomsnittshastighet, og i mange baner også høyest topphastighet. Dette kommer bl.a. av den lave luftmotstanden. I banen på Lillehammer kan man ha en gjennomsnittshastighet på ca 90 km/t. Det har blitt målt topphastighet på opp til 136 km/t fra herrestart. Kunstbaneaking foregår på en 23 kilos single- eller 27 kilos doublekjelke (rodel), og akeren ligger på ryggen med bena først.
 
Under selve aketuren brukes nakke- og magemuskler mest. Man må ha rytme og være smidig i kroppen for å kunne kjøre fort. Målet er å få kroppen og kjelken til å gå i ett med kurvene. Spenner man en muskel feil vil det ha innvirkning på farten. Når kjelken går inn i en kurve i 100 km/t, og man ikke ser fremover (pga aerodynamisk kjørestilling), må man stole på de følelsene man får fra G-kreftene, og styre der man føler at det er riktig. Når man finner idealsporet og kjelken akselererer som en rakett ut av kurven, samtidig som kroppen blir spikret fast på kjelken av G-kreftene, vet man at det går fort. Dette gir et skikkelig "adrenalinkick", og det er det som gjør aking så gøy. Det krever mye trening for å få det til, men følelsen forlater deg aldri når du først har fått den.
 
Ordet kunstbane kommer av at svingene er bygd opp, dvs. de er doserte. På grunn av denne oppbygningen kan man kjøre ekstremt fort, og utnytte G-kreftene for å få maksimal fart ut av kurvene. Det er kombinasjonen av fart og kurver som avgjør en banes vanskelighetsgrad. Det er to starthøyder i en kunstbane, herrestart øverst og dame- og doublestart 200-400 meter lenger ned. Banens lengde varierer. Det finnes i dag ca 15 kunstfrosne kunstbaner i verden, og en av dem ligger på Lillehammer. I tillegg finnes det flere naturfrosne kunstbaner. Den mest kjente naturfrosne banen er i St. Moritz i Sveits. Det første verdensmesterskapet i aking ble avholdt i Holmenkollen i 1955, og kunstbaneaking har vært en OL-gren fra 1964. Det konkurreres i forskjellig klasser; herre, dame og double, samt lagkonkurranse.

Kontakt

Styremedlem aking:
Lina Harnes
Tlf. +47 
nnn@nnn.com

Vil du prøve? Ta kontakt!

 
Norges Ake-, Bob-
og Skeletonforbund
(NABSF)
Sognsvegen 73
0840 Oslo
 
Tlf: +47 21 02 90 00
akeogbob@nif.idrett.no
 
Forbundssekretær:
Torill Sørlie
Levert av IdrettenOnline